Hagrutin Liberty Connection

Hagrutin Att Följa Din Ledning

Följa Din Ledning Frivilligt Utan Press, Tricks, Tvång Eller Mutor.

 

 

Gör denna hagrutin varje gång du äntrar hästen i hagen för att följa din ledning:

1 Gå till hästens ”hem” – hagen. Sitt på huk på avstånd och Dela Utrymme minst 2 min.

2 Gå till hästen för att HÄLSA och be den följa med dig lös eller ta på grimma.

3 Om hästen säger nej och vägrar måste du respektera dess önskan. Den har rätt att avböja. Om detta händer behöver du upphöra med din ledarskapsbegäran och lämna hästens utrymme.
För att ta fram hästens instinkt att följa din ledning när den avböjt, behöver du lämna dess utrymme och sedan återvända.

4 Be hästen flytta sig några steg för att trigga dess flockinstinkt att följa. När hästen flyttar sig några steg från att bli vallad, upphör med din begäran och lämna hästen.

5 Vänta en stund och närma dig sedan hästen framifrån försiktigt så du inte orsakar att den går iväg från dig.

6 Ta den tid det tar att få tillåtelse att närma dig hästen. Om hästen någon gång går iväg, gå alltid iväg från hästen också, alltid i motsatt riktning. Då pressar du inte hästen och det bygger tillit och viljan att du kommer fram till den.

7 Vid någon tidpunkt kommer hästen att tillåta dig gå fram till den. Du kan då sätta på grimma eller leda den lös om du har förbindelse med hästen.

Om det inte fungerar beror det bara på att ditt tillvägagångssätt behöver mer guidning eller behöver lägga mer tid på att “bara vara med hästen”, närma dig och gå iväg (approach och retreat). Tänk på att inte störa förbindelsen och tilliten. Det är som att uppvakta en potentionell partner.

 

Be hästen acceptera grimman:

1 Gå in i hagen med grimman. Dela Utrymme en stund på lite avstånd.

2 Håll fram grimman och be hästen komma till dig.

3. Om hästen inte gör det, gör Hälsningsritualen och se om hästen tillåter dig att komma in i dess personliga utrymme. Vid NEJ, backa undan. Om hästen går iväg, gå iväg i motsatt riktning.

4. Om hästen säger NEJ, acceptera hästens nej och lämna hagen. Prova igen om några timmar eller nästa dag. Håll fram grimman och be hästen komma eller gå fram till hästen.

5. Gör denna rutin i några dagar så hästen säger JA.

(Obs! Bli inte förvånad om hästen rätt vad det är står vid grinden och väntar .Det är magin med att tillåta hästen säga nej! Den vill säga JA!)

                   

 


 

                   


Kan du hästars uppförandekod i naturen? Att respektera varandras personliga utrymme och att en häst har rätt till sitt personliga utrymme så be alltid om tillåtelse.

 

 

 

en_GBEnglish