Carolyn Resnick

Min utbildning för Carolyn Resnick

Med hästen fri från början


År 2014 var jag hos Carolyn Resnick i Californien på hennes ranch för vidareutbildning i Liberty Horse Training. Innan dess hade jag fått coaching av Carolyn via distans och gått kurs i Danmark för hennes certifierade tränare från USA.

Kanske har du sett Carolyn i filmen ”The path of the horse”. Hon är en välkänd tränare och grundaren av Liberty Training och en helt relationsbaserad hästträning som jag tog till Sverige 2014. Hon har en bakgrund i western och dressyr och som tränare i både liberty, bettlös dressyr och western. Hon har genom åren vunnit åtskilliga championships i USA inom olika discipliner, tränat hästar till grand prix-nivå och omtränat mycket aggressiva hästar till samarbetsvilliga ridhästar. Hon är idag en äldre dam med ett helt liv av hästar bakom sig.

 

Levde med vildhästar

Redan som barn studerade hon och levde tidvis med vilda hästar och lärde sig deras inbördes språk i flocken. Tids nog vann hon vildhästarnas tillit och respekt och kunde rida ledarstoet. Jag skulle vilja påstå att Carolyn är för hästarna vad Dian Fossey var för gorillorna. (Såg du filmen ”De dimhöljda bergens gorillor” baserad på denne etologs liv?)

Som barn på föräldrarnas ranch fick Carolyn bara umgås med hästarna, inte använda utrustning för att inte tvinga dem till någonting. Det var hennes pappas sätt för att hon skulle hålla sig i säkerhet. Hon hade en egen mustang som hon red helt utan utrustning ute i den närliggande öknen. Genom att bara vara med hästarna och ge dem total frihet, uppnådde hon en fantastisk förbindelse med dem.

 

Relationsbaserad kommunikationen

I över 20 år har jag sökt vägen till den högsta, friaste och djupaste kommunikation att uppnå med en häst. Och nej, jag fann det inte inom Natural Horsemanship-genren. När jag fann Carolyn genom filmen ”The path of the horse” där hon dansade med en hingst i frihet, visste jag att jag hittat rätt väg.

Det unika med hennes träning är att hon arbetar alla hästar helt fria, utan utrustning, utan tvång och utan rundcorall – och det fantastiska är att det leder till att verkligen dansa med hästar.

Hos Carolyn fick jag en djupare utbildning i att utbilda hästar i frihet och dansa tillsammans. Jag var där för enskild vidareutbildning och tränade med 3-4 hästar i Liberty (en slags frihetsdressyr), samt förberedelser för bettlös ridning och utveckling av tygelkontakt.

Carolyns filosofi och Libertyträning grundar sig på relationen och en djup samhörighet med hästen och på dess naturliga önskan för kamratskap. Den baseras på hästars naturliga flockbeteende.

Hästen har alltid ett eget val – att välja om den vill samverka eller inte. Hästträningsvärlden idag handlar om att sätta utrustning på hästar för att kontrollera dem, istället för att se att denna kontroll inte behövs, menar Carolyn.

Att träna en häst utan utrustning går dubbelt så snabbt för genom friheten man ger till hästen, utvecklas hästens önskan att följa vårt ledarskap och uppfylla våra önskningar.

När man utbildar en häst i frihet i detta tillstånd, kommunicerar man med den

naturligt och är mer fokuserad på utvecklingen av relationen med hästen än på prestationen.

På det sättet kommer prestationen automatiskt och har mycket högre kvalitet än om man fokuserar på att träna hästen för prestation.

Genom friheten som ges till den, uppnås ett djupare välbefinnande och en rikedom av kunskap. Fokus ligger på att ge frihet till hästen för att kunna kontrollera tränarens inverkan att passa sina behov och välbefinnandet i ögonblicket.


 


Redan som barn studerade hon och levde tidvis med vilda hästar och lärde sig deras inbördes språk i flocken. Tids nog vann hon vildhästarnas tillit och respekt och kunde rida ledarstoet. 

 

En djup vänskap och naturligt flockbeteende är grunden

Användandet av hästars naturliga flockbeteende och den universella uppförandekoden i naturen, leder oss till den magiska dansen med hästar. Genom att lära sig denna uppförandekod och kommunicera mera effektivt med en häst, så höjer man sin spirituella kontakt med allt levande och låter oss hitta vårt ”autentiska jag”, och visar oss hur vi dansar med ”the free spirit” hos hästen.

Metoden fokuserar på att utveckla samarbete och entusiasm från hästen genom att öka samhörigheten, tilliten, respekten och dess villighet och fokus. Det är en resa av självförverkligande och personligt och andligt växande. Att lära sig ledarskap som är livshöjande och som en häst dras till.

Carolyn är unik i jämförelse med andra tränare och med den vilja och det resultat hon uppnår hos hästar, även där andra horsemanship-metoder misslyckats. Hon sätter inte någon häst i en rundcorall eller tvingar den till något. Det är hästen som initierar kontakten.

Hennes metod är snäll, motståndsfri och helt utan tvång och press – inte ens det förvirrade av att snällt be hästen göra det och det – men med den dolda haken att hästen faktiskt inte kan säga nej.

Det fantastiska med Carolyns träning är att det sker utan utrustning, på hästens villkor. Det som kommer fram i hästen är glädje, förtroende, villighet, respekt och en önskan att lyssna på och vara vid ens sida. En samhörighet som bygger på vänskap och ömsesidig respekt, att gå sida vid sida som partners och njuta av livets dans som en.

Jag har fått den stora äran av Carolyn att som professionell tränare föra hennes budskap vidare och använda det jag lärt mig av henne.

Hon har hjälpt mig utveckla mitt utbildningssprogram för att sprida förståelsen och kunskapen om att kommunicera med hästar i frihet och lära den magiska dansen.

Genom mina kurser för några av världens främsta hästmänniskor som Klaus Ferdinand Hempfling, Buck Brannaman och Fréderic Pignon, har jag kommit fram till att Carolyn Resnicks sätt att kommunicera med hästar fria från början, är det mest naturliga, fria och vänliga sätt jag upplevt, helt baserat på hästens fria vilja och hästens eget språk – utan utrustning, tvång, tryck och eftergift, negativ förstärkning eller trånga utrymmen.

Jag är tacksam att jag fick chansen att gå enskild utbildning för henne och att hon hjälpt mig utveckla mitt utbildningsprogram. Hon är en fantastisk hästkvinna som levt i perioder med vilda hästar redan som barn då hon lärde sig deras flockritualer och inbördes kommunikationssystem. Hon är idag en gammal kvinna men var den första att arbeta hästar i Liberty årtionden tillbaks.

Att arbeta med hästar fria genom hästars naturliga flockritualer som Carolyn lärt mig är grunden i mitt utbildningsprogram, en relationsbaserad hästkommunikation och ridkonst från Liberty till Piaff från Connection till Collection. Du lär dig hur du utvecklar en djup förbindelse med hästen och formar din drömhäst!

                 

 

                   

 

Carolyn Resnick från filmen ”The path of the horse” har personligen hjälpt mig utveckla mitt utbildningsprogram Liberty Dancing® i USA, baserat på dessa ritualer hon lärde sig från vildhästar. Det är ett registrerat varumärke med ensamrätt.

© 2014-2021 Anneli Westlund

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

 

Relationship-based-art-of-riding-logotyp

sv_SESwedish