Tygelhjälpen

Sitshjälpen – Sitta I Balans

Följ Rörelsen .

 

För att utveckla dig själv som ryttare, måste du utveckla medvetenhet om din egen kropp. Om du på hästryggen lutar dig eller viker dig åt höger eller vänster i skuldror, midja eller höfter, kollapsar i ena sidan av bålen, blir ena sidan kortare än den andra.

Detta påverkar hästen. Om du har en tendens att luta dig framåt när du rider, får du en nersatt rörlighet i dina höfter och får svårare att följa hästens rörelse.

Om du lutar dig för mycket bakåt med överkroppen,  resulterar det i spänning i ländryggen och nacken. Då kan du inte sammansmälta med hästen och ge fina signaler genom sitsen. Du sitter redan från början i obalans. All statisk spänning i musklerna hindrar kroppen från att uppta rörelsen från hästen och hindrar känslan av att “sammansmälta med din häst”. Bäckenet och ländryggen är balanscentrum och huvudnycklarna till balans i resten av kroppen.

Människor är naturligt osymmetriska, precis som hästar, därför har många en tendens att ha en skuldra eller höft mera framåt eller mera bakåt än den andra. Vi är starkare i ena höften etc. Detta påverkar förstås hästen rejält när vi rider. Vi måste därför aktivt rotera ryggraden i kompensation så att våra skuldror och höfter blir parallella med hästens.

Även vår andning påverkar hästen i allra högsta grad. Andningen påverkar vår hållning och hållningen påverkar andningen. Med hjälp av Qi Gong lär man sig en djup och långsam andning som ger oss en känsla av lugn, reducerar ängslan och nervositet och hjälper till att balansera kroppen.

Hästar är väldigt känsliga för vår andning eftersom de är bytesdjur och vet att de första tecknen på rovdjur i gräset är att bli fixerad i blicken och hålla andan. Lär dig rida i meditation och medvetenhet.

 

Känna hästen

 

För att kunna “se” in i hästens kropp med sätet handlar det egentligen om att utveckla förmågan att känna in i sin egen kropp. Du kan känna hur hästen flyttar din kropp och din sits. Från detta kan du veta hur hästen förflyttar sin egen kropp och med denna kunskap kan du ge signaler till hästen och hjälpa till att vara i balans i alla rörelseflöden.

Att utbilda sin sits är så att säga som att lära sig blindskrift med sätet. Du lär dig en bokstav/känsla i taget och bygger ett helt alfabet/sätesskrift lite i taget. Man måste ha nyfikenheten att känna in i hästens kropp och sin egen och vara jordad och närvarande, i kontakt med sig själv och hästen när man rider.

Innan vi kan börja guida hästen med sitsen är det viktigt att först observera hästens rörelser och lära oss känna vad hästen gör med sin kropp. Du behöver kunna känna när en hov är i marken eller i luften.

Känn hur hästens bröstkorg svänger från sida till sida. Känn hur ditt inre knä går neråt, ditt inre sittben går ner och framåt och hästens bröstkorg svänger till utsidan. Genom din sits sammankopplar du med hästens ben och synkroniserar med din häst.

Vi analyserar uttrycken vi får från både vår egen och hästens kropp så att vi kan hjälpa varann att komma i balans. Du blir en vänlig, lyssnande och hjälpsam partner till din häst. I början koncentrerar du dig på att känna en sak i taget, t ex när det inre bakbenet är i luften men med övning kan du fokusera på andra saker också.

 

Sitsen och vikten som en hjälp

 

En ryttare som har en bra sits som tillåter sätet att röra sig smidigt med hästen, kan använda det som en hjälp eller vikthjälp. Det är en hjälp av balans. Hästen känner av och påverkas av denna vikthjälp som variationer i ryttarens balans, på samma sätt som om ett barn sitter på våra axlar.

En känsla och kroppslig förståelse kan bara upplevas. Ingen kan ge det till dig. Erfarenheten av känslan i din kropp kan bara du känna!

Hästens ryggrad rör sig horisontellt och människans ryggrad rör sig vertikalt under ridning. Rörelsen från hästens ryggrad måste tas upp genom ryttarens ryggrad för att undvika förslitning och obehag på bådas kroppar. Hälsosam rörelse kommer bara genom en balanserad kropp utan spänning. Detta gäller både häst och ryttare!

Om du skakar din hand så snabbt du kan, sedan spänner pekfingret… och skakar igen… Visst har du en helt annan upplevelse av rörelsen i din hand nu? Genom denna övning förstår du att varje liten spänning i kroppen påverkar hela kroppen att bli spänd.

I Relationship based Art of Riding®  är sitsen den primära hjälpen. Alla andra hjälper är sekundära och menade att hjälpa hästen förstå att följa sitshjälpen.

Eftersom sitsen är den enda hjälp som inte kan tas bort, är det naturligt och logiskt att ta den hjälp (sitsen) som vi inte kan sluta använda som den huvudsakliga hjälpen till att kommunicera med hästen.

Då kan vi så småningom sluta använda skänklarna, tyglarna och rösten. Sitsen är den enda hjälp vi inte kan sluta använda, därför försöker vi kombinera hjälperna i sitsen. Det kräver förstås utbildning av ryttaren.

Förr i tiden utbildades unga ryttare på en perfekt utbildad häst mellan pilarerna bara sittandes för att utveckla känslan in till hästen. Sitsen ger känslan och den behöver otroligt mycket tid och övning. Vi människor har så mycket problem med lutningar, spänningar och stelhet i kroppen att det tar en livstid att öva sig.

Med sitsen får man information från hästen men man måste också kunna ge information tillbaka och det är bara möjligt med stor kroppsmedvetenhet.

Att uppnå kontroll över sin egen kropp och sina känslor är ett livslångt projekt och att utveckla sin sits. Tänk att det ska vara som att stå på sina egna två ben, med en häst emellan.

Att finna sin balans som om man står på sina egna ben, jordad, och om hästen plötsligt togs bort och man ramlade ner, skulle man ändå landa på fötterna. Sitsen ska vara funktionell utan att skada ryttarens rygg eller hindra hästens rörelse. Det är viktigt att arbeta med sin sits för man bär sig själv på hästryggen på samma sätt man bär sig själv i det dagliga livet när man går, står och sitter.

Första ridövningarna är sitsövningar på longeringsvolten. Det bästa är att börja i en barbackapad för att få en starkare känsla av hästen och dess rörelser. Som ryttare lär man sig att andas djupt och lugnt, hitta balansen och sittbenen och slappna av i sätesmusklerna. Skuldrorna är parallella med hästens skuldror och höfterna parallella med hästens höfter.

Du behöver utveckla en oberoende, balanserad och centrerad sits med tyngdpunkten av din kropp i linje med hästens. När ryttarens centrum är i linje med hästens kan hästen vara  balans och behålla sin hälsa. Med din sits kan du guida din häst till att böja höger eller vänster, gå framåt eller bakåt, dirigera eller samla.

Sitsen kan delas upp i:

-Dirigerande sits

-Böjande sits

-Samlande sits

 

En dirigerande sits har med riktningen att göra då din tyngdpunkt indikerar riktningen hästen ska gå i. Genom vänster sits eller höger sits  indikerar vi höger eller vänster böjning med vår egen kropp.

I vänster sits är hästen böjd åt vänster med innerskänkel vid sadelgjorden verkande framåt/nedåt och ytterskänkeln bakom sadelgjorden. Vår vänstra höft är mer fram och vår högra höft mer bak. Vår vänstra skuldra är mer bak och höger skuldra mer fram. Precis som att själv gå en cirkel.

Hästen stretchar de yttre ryggmusklerna, därför får du aldrig sitta med mer vikt på utsidan då detta skulle förhindra det. Så du bör ha lite mer vikt på insidan.

Den samlande sitsen fångar bakbenen vilket reducerar påskjutet bakåt så hästen uppmuntras att samla sig och stiga mer under sig. Hästen böjer skankerna och tyngdpunkten kommer gradvis mer bakåt.

När du har en sammankopplad sits med hästen, kan du rida hästen i huvudsak från sitsen med´descente de mains´utan att använda tyglarna när balansen, smidigheten, tempot och rytmen är korrekt.

Hästen stannar i rörelsen utan hjälp av ryttarens händer och är mjuk lätt och självbärande. Ryttaren känner bara vikten av tyglarna i händerna. Hjälperna vilar och ryttaren bekräftar och belönar därigenom korrektheten.

´Descente de jambes´ relaterar till skänkelhjälpen. Hästen är i självbärighet i korrekt balans, hållning, rytm etc. och skänklarna är eftergivna.

Lär dig mer i privata studiegruppen:
https://www.facebook.com/groups/Dancewithhorses

 

 


 

En ryttare som har en bra sits som tillåter sätet att röra sig smidigt med hästen, kan använda det som en hjälp eller vikthjälp. Det är en hjälp av balans.

 
Relationship-based-art-of-riding-logotyp

Skyddat och registrerat varumärke hos Patent- och Registreringsverket. Intrång beivras. 

© 2014-2022 Anneli Westlund – Dancing With Horses

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen. Alla rättigheter förbehållna.

sv_SESwedish