arbete vid hand

Arbete Vid Hand – Andra Grundstenen

Arbete Vid Hand – Andra grundstenen.

 

Efter Frihetsarbetet kommer Arbete vid hand som görs i det inledande arbetet med en cordeo, lasso/caveson och hästen skolas för fysisk kontakt som förberedelse för skolning och ridning. Arbete vid hand betyder att man arbetar hästen från marken och förbereder den för ridning. Skolorna lärs först från marken så det blir mycket lättare för hästen under sadel.

Härifrån utvecklas lätta hjälper – “The Art of Lightness™”. Vårt främsta redskap är handen med Touch Connection – alltid arbetar med lätt, mjuk touch/beröring utan negativ förstärkning. Hästen vänjs vid vårt kommunikationsverktyg, en tunn kvist eller lång bambupinne om vi behöver en förlängning av armen, men målet är alltid utan verktyg. Vi lär hästen hjälperna vi kommer att använda på marken och som längre fram i utbildningen överförs till ridningen.

Kvisten är naturlig och uppfattas inte som ett hot om du påbörjat relationen och hästens utbildning i Liberty Connection (utan utrustning och verktyg) utan är ett hjälpmedel i utbildningen. Den fungerar som en taktpinne, som en dirigent som leder orkestern och som en konstnärs målarpensel som vi skapar konst med. Den är en förlängning av armen och assisterar i att föra medvetenhet till musklerna, rörelser och avslappning så att hästen kan lära sig röra sig på ett mer hälsosamt sätt.

Det är ingen “tryck och eftergift”- metod utan istället för att lägga tryck på hästen lär man sig arbeta med känsla genom stimulering och fina nyanser av vibrering, lätt beröring/touchering från fingertoppar eller från den lätta kvisten.

Hästen ombeds röra sig med lateral böjning i kroppen medan hästen placerar inre hoven under tyngdpunkten. På grund av de stretchade yttre musklerna, släpper spänning i hästens rygg och den rör sig i en framåt-nedåt position. Detta görs i alla tre gångarter på olika utbildningsnivåer och från båda sidor.

Det är viktigt att spendera mycket tid med hälsosamma longeringsövningar innan man rider hästen så den är välbalanserad och kan bära upp en ryttare. Den behöver tid att först bygga upp smidighet, utveckla muskler och finna rakhet och balans i alla gångarter.

Med cavesonen gymnastiseras hästen åt båda hållen genom en böjning längs ryggraden och att hästen träder in för att bära sig med sitt inre bakben. Då tippar bäckenet och ryggraden välvs uppåt. Detta är en mycket viktig förberedelse för att senare kunna bära en ryttares vikt.

Under hästens utbildning i Arbete vid hand, används cordeo, lasso eller en caveson och en lång tygel eller lina på nosen för inledande skolövningar, samt med två tyglar för förfining eller avancerade skolövningar. Som att rida hästen från marken.

 

 

 


 

 

 

Arbete Vid Hand fortsätter stärka relationen och förfina kommunikationen, samtidigt som vi skapar fysik kontakt och känsla mellan häst och ryttare.

 
sv_SESwedish