Vilket Kinesiskt Element Är Din Häst?

Följande är det bästa jag lärt mig om att karaktärisera hästar. Du kommer att ha stor nytta av att veta vilken typ/element din häst tillhör och hur du håller din häst i balans mentalt, emotionellt och fysiskt.

När du leder din häst ut till hagen på tidiga morgonen, är din häst den som är först till grinden och drar i grimskaftet, otålig att ha sin ”morgonbockning” efter att ha stått inne hela natten?

Eller den som trycker sin kropp genom grinden och omedelbart börjar beta och ignorerar den tredje?

Eller den häst som lekfullt nyper den förra, ivrig för nya upptåg?

Eller den som väntar tyst på sin tur uppslukad i sina egna tankar?

Eller den sista hästen som rör sig långsamt men är medveten om flockens varje rörelse och leder den med lugn auktoritet?

Jag är väldigt intresserad av naturlig och holistisk medicin som homeopati och kinesisk medicin och behandlingsmetoder som akupunktur, IR-terapi, örter m.m. som jag haft otroligt bra erfarenhet av. Det är så viktigt för både oss och djuren att vara i balans både mentalt, emotionellt och fysiskt för att vi ska må bra och hålla oss friska. Jag hittade en väldigt intressant artikel av Susan Tenney, en internationell lärare, författare och utövare av Shiatsu och Five Element Acupressure för djur.

Hon beskriver de Fem Elementen i Classical Chinese Medicine och hur man utläser vilket element ens häst (eller hund) tillhör. Elementen är ELD, JORD, VATTEN, TRÄ och METALL. Detta är en viktig kunskap då vi får reda på vad just den hästen har för styrkor och svagheter både träningsmässigt och fysiskt.

Vad man bör ge extra uppmärksamhet för att hålla hästen frisk och vad den passar bäst till. Jag visste sedan innan från örtspecialister att min häst Mifune tillhör Träelementet när jag beskrev hans problem med diarré då han inte tålde hösilaget, och hans känsliga hovar. När jag läste Susans beskrivning av detta element blev jag förbluffad över hur klockrent det stämde in.

 

För tusentals år sedan, fann CCM utövare att kroppens energi regelbundet går igenom fem olika naturliga faser, som ofta kallas de fem elementen. De såg hur varje element påverkade kroppens organfunktioner, känslomässig stabilitet och kroppens hälsa.

När en patients Fem Element var hälsosamma och balanserade, lyste han med vitalitet; när de var svaga eller obalanserade, utvecklade han beteendemässiga problem och fysiska krämpor. Dessa tidiga utövare utvecklade ett helt system för bedömning och behandling baserad på de fem elementen.

Denna modell har praktiserats och förfinats under århundraden och är mycket effektivt för dagens djur, inklusive hästar. Genom att tillämpa grunderna i Five Element-teorin, kan du lindra vanliga akuta hälsokrav som hälta eller kolik. Du kan också förbättra långvariga problem, från kronisk hosta och hudproblem till farlig aggression och försvagande rädsla.

Flera hästmänniskor/tränare karaktäriserar hästar på olika sätt men kan vara svårt att använda och kanske inte är så effektivt. Med de här FEM ELEMENTEN kan vi lättare förstå just den individuella hästen och hjälpa den må bra och hålla sig frisk. Varje häst förkroppsligar vanliga fysiska och beteendemässiga egenskaper hos de fem elementen i klassisk kinesisk medicin (CCM).

Genom att förstå hur Fem Element-mönstren relaterar till din häst, kan du lära dig att hålla din häst frisk och glad på en djup, varaktig nivå. Vi kan också komplettera det med att lära oss akupressur genom enkel beröring för att föra hälsa och lycka till våra hästar. I en artikelserie på min hemsida beskriver jag här de fem olika häst-elementen från Susan Tenney. Se länk till respektive hästelement.

https://equinewellnessmagazine.com

                   

 

 

Dancing With Horses - From Connection to CollectionAnneli har studerat vildhästbeteende och deras kommunikationssystem och sammankopplingsritualer i USA år 2014. Baserat på dessa ritualer har hon utvecklat Flockritualerna/Hästarnas Språk, The Herd Rituals® till dansen med hästar med hästen fri från början, From Connection To Collection® ett registrerat varumärke hos Patent- och Registreringsverket – med ensamrätt. Intrång beivras.

 

© 2014-2022 Anneli Westlund – Dancing With Horses

All information på denna sida skyddas av upphovsrättslagen.

 


 

För tusentals år sedan, fann CCM utövare att kroppens energi regelbundet går igenom fem olika naturliga faser, som ofta kallas de fem elementen. De såg hur varje element påverkade kroppens organfunktioner, känslomässig stabilitet och kroppens hälsa.
 

sv_SESwedish